George Cosac, președintele FRT, a vorbit în cadrul emisiunii „Așa-i în tenis” despre trecerea de la antrenor de tenis la conducătorul Federației Române de Tenis, dar și despre performanțele obținute.
George Cosac i-a recunoscut Irinei Fetecău, cea care moderează emisiunea „Așa-i în tenis” a știut că își asumă o responsabilitate foarte mare când a preluat FRT, dar performanțele îi dau satisfacții enorme.
„(La un moment dat ați fost tentat să schimbați treningul de antrenor cu costumul de conducător al tenisului românesc. Cum ați ajuns la această tentație?) Ideea de a candida la FRT nu a venit de pe o zi pe alta, nu a fost întâmplătoare mai ales că am trecut prin niște funcții de conducere la clubul Dinamo din Brașov. La vremea aceea clubul Dinamo din Brașov era de sine stătător, mai târziu a devenit Centrul Sportiv Brașov, a trecut sub tutela clubului Dinamo București. Astăzi este un singur club.
Am fost vicepreședinte la clubul din Brașov, am fost președinte la Brașov, după aceea am fost vicepreședinte la clubul mare din București când președinte era doamna Lipă. Când eram vicepreședinte am candidat la funcția de președinte al FRT, iar ulterior am devenit și președinte la clubul Dinamo.
Responsabilitatea este enormă, mi-am asumat-o… Am fost convins că pot să aduc anumite îmbunătățiri, o perioadă chiar au funcționat foarte bine lucrurile. Îmi aducă aminte că preluasem toate cele 30 de turnee Futures care sunt extrem de importante pentru jucătorii de tenis în devenire. Am avut foarte multe proiecte în 2013 – 2014, iar Federația de Tenis a câștigat un premiu foarte important. Au fost primele proiecte prin care zeci de mii de copii din școli au luat contact cu racheta de tenis și cu mingea din burete”, a spus George Cosac, președintele FRT, în emisiunea „Așa-i în tenis” de la ProSport.
„Trebuie să recunoaștem că performanțele în tenis s-au făcut pe spatele și cu efortul deosebit al părinților. O să repet acest lucru până vor înțelege toți cei care ajung în funcțiile de conducere, cei care stabilesc bugetele federațiilor. De ani de zile mă străduiesc să îi facă să înțeleagă pe toți miniștrii care s-au aflat la conducerea MTS că sunt discipline sportive unde se poate ajunge la performanță cu o investiție mai mică și într-o perioadă mai scurtă, dar și discipline sportive unde ai nevoie de investiții majore, iar performanța vine foarte greu. Știu exemple de sportivi care 2 sau 3 ani au devenit campioni europeni, în timp ce la tenis dacă de la 6 până la 16 ani nu ai o perioadă de competiție ca să dai cu nasul în ceea ce înseamnă stresul unei competiții nu ai nicio șansă să devii mare jucător.
În România se dau bugetele strict pe performanța obținută ieri, anul trecut. Le-am explicat că există mai multe criterii pentru care se dau aceste bugete, există notorietate, vizibilitate, tradiție, număr de sportivi, dar și performanță. Poți aduna câțiva oameni de sport și poți stabili procentul care să stabilească cum să se împartă banii. Poți să ai un super campion care apare 5 minute pe an la TV. Este greu, el pentru cele 5 minute are ani de muncă în spate, sacrificii. Cu aceste 5 minute nu poți crea modele și exemple. Tenisul este o competiție sportivă care are 70 de săptămâni, nu 52 de săptămâni. Astfel un jucător de tenis apare zeci sau sute de ore la televizor, asta înseamnă o promovare extrem de importantă. Poți să creezi exemple, te ajută…”, a mai spus George Cosac în cadrul emisiunii „Așa-i în tenis” de la ProSport.
„Am fost ferm convins că David Popovici va fi pe podium sau că o să fie declarat sportivul anului de L’Equipe, dar din păcate natația nu este ca fotbalul, ca tenisul, nu este un sport de notorietate și a fost trecut pe locul 10. Tu ești un fenomen, bați recorduri neatinse de zeci de ani, ești campion mondial la senior când tu ești la junior. Nu e posibil… Îl declari tot pe Messi care dă gol, dar este o echipă care cară pianul. El cântă la pian, dar sunt alți jucători care îl cară”, a mai spus George Cosac.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER